Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, kon in juli 2008 topman worden bij Rabobank.

Dat zei Wellink woensdag bij het discussieprogramma Room for Discussion (RfD) van studenten van de Universiteit van Amsterdam.

“Er was mij een andere baan als hoofd van een grote financiële instelling aangeboden”, aldus Wellink. Even later geeft hij prijs welke instelling dat was: Rabobank.

Wellink had tegen de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos al gezegd weg te gaan bij De Nederlandsche Bank, “omdat ik echt een aantal jaren nog weleens wat anders wilde doen”.

Wellink kon naar eigen zeggen niet weg vanwege de crisis. “We hadden een directie van vijf. Drie daarvan waren binnen negen maanden verdwenen”, aldus Wellink. Eén directielid overleed en twee anderen vonden een nieuwe baan.

Moerland benoemd als topman Rabobank

In de zomer van 2009 werd Piet Moerland benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank. Op 29 oktober 2013 trad hij af naar aanleiding van de Liborfraude, waarvoor Rabobank een boete van 774 miljoen euro moet betalen.

Wellink was van 1997 tot 2011 president van De Nederlandsche Bank en zat sinds 1 januari 1982 in de directie van de toezichthouder van de banken. Hij is nu lid van de raad van bestuur van de Bank of China.

Meerdere keren benaderd door financiële instellingen

Wellink zat nog geen vier maanden bij DNB of hij werd al door een grote financiële instelling benaderd om lid te worden van de directie, zegt hij bij Room for Discussion. "Dat heeft zich in de loop der jaren een aantal malen herhaald."

De omstandigheden waren echter niet altijd geschikt om te vertrekken bij DNB. De tweede keer dat een financiële instelling contact met hem zocht over een bestuursfunctie was zijn vrouw bijvoorbeeld ernstig ziek.

Toezicht Rabobank

Ook de functie bij Rabobank kwam dus op een ongelegen moment. Wellink twijfelt of hij er achteraf niet gelukkig mee moet zijn dat hij niet de baas werd van Rabo, daarbij refererend aan de Liborfraude.

"Als het zo is dat het interne toezicht bij de bank lange tijd niet op orde was, dan is dit de verantwoordelijkheid van de toezichthouder. Dan klopt het systeem namelijk niet", zei hij over de fraude bij de bank uit Utrecht.

Vorige maand hield Wellink tijdens een interview op BNR Nieuwsradio nog de lippen stijf op elkaar over Rabobank. "Ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Hij gaat over de verantwoording voor het verleden", zei Wellink toen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl